چاپ     ارسال به دوست

رییس فرهنگستان علوم: مرجعیت علمی کشور باید از مسیر علوم پایه بگذرد

 

تهران- ایرنا- رییس فرهنگستان علوم با انتقاد از کمبود سرمایه‌گذاری در بخش علوم پایه گفت: مرجعیت علمی کشور باید از مسیر علوم پایه بگذرد و این امر با توجه هدفمند به این بخش ممکن است

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، محمدرضا مخبر دزفولی امروز (یکشنبه) در آیین گرامیداشت دکتر سیدمحمد بلورچیان، سرمایه گذاری در بخش علوم‌ پایه را ضروری دانست و افزود: فرهنگستان علوم در این زمینه و تقویت علوم پایه برنامه ریزی دارد و وظیفه شاخه های علوم‌ پایه این است که نشان دهند دورنمای کشور برای رسیدن به مرجعیت علمی از مسیر علوم‌ پایه چگونه باید بگذرد.

وی ادامه داد: اگر هدفمند تحقیق و هزینه کنیم نتیجه می گیریم ولی اگر ناپیدا و بدون هدف سرمایه گذاری کنیم، نتیجه درست و کامل کسب نمی شود.

رییس فرهنگستان علوم با تشریح رویکرد فرهنگستان در این زمینه گفت: گروه های مختلف فرهنگستان باید در برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت بیشتر به علوم پایه در دانشگاه و مدارس توجه کنند.

دکتر مخبر دزفولی در بخش دیگری از سخنانش به ویژگی های شخصیتی دکتر بلورچیان پرداخت و گفت: این شخصیت علمی پشتکار زیادی در امور علمی و اجرایی دارد و این امر در تاسیس پژوهشگاه شیمی مشخص است. هر روز که در فرهنگستان علوم با وی جلسه داریم از این اندیشمند بیشتر می آموزیم.

وی در این مراسم که در محل پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی برگزار شد، یادآور شد: دو بال علوم پایه و حرکت در مرزهای دانش و هم علوم کاربردی و حل مسایل کشور را باید در نظر داشته باشیم. توانمندی دانشی در کشور باید به کار گرفته شود تا ایران قوی شکل بگیرد.

استاد دانشگاه تهران به روند فعالیت های علمی در دانشگاه ها اشاره کرد و گفت: دانشگاه ها دیگر ظرفیت ندارد و روند موجود باید بازسازی و بازنگری شود. ما هم به نگاه و توجه به کاربرد علوم و هم حرکت در مرزهای دانش را نیاز داریم. استاد بلورچیان هر دو این مسایل را پیگیری می کرد.

معرفی گنجینه های دانش

دکتر مخبر دزفولی یکی از اقدامات فرهنگستان ها را معرفی ذخیره و گنجینه های دانشی مانند استاد بلورچیان دانست و گفت: علوم پایه برای کشور بسیار مهم است، ولی گاهی توجه به علوم کاربردی موجب غفلت از توجه به علوم پایه شده و سرمایه گذاری برای علوم پایه کم است. در حالیکه فناوری از مطالعه در علوم پایه به دست می آید ولی چون دوراندیشی نداریم سرمایه گذاری در علوم پایه را نادرست می دانیم. باید بدانیم اگر بخواهیم مرجعیت علمی بیابیم بدون داشتن علوم پایه قوی و دانشمندان برجسته ممکن نیست.

وی افزود: امروز در زمینه علوم پایه ضعیف هستیم البته تحقیقات داریم ولی چون هدفمند نیست، نتیجه آن هم زیاد محسوس نیست، باید به بهانه بزرگداشت دکتر بلورچیان جریان علم در کشور را گرامی داشت.

آیین گرامیداشت دکتر سیدمحمد بلورچیان، شیمی دان برجسته با حضور وزیر علوم و رئیس فرهنگستان علوم برگزار و از سردیس استاد بلورچیان و کتاب مجموعه مقالاتی در تکریم این استاد رونمایی شد.

همچنین وزارت علوم، فرهنگستان علوم، پژوهشگاه‌ها شیمی و مهندسی شیمی و انجمن مهندسی شیمی با تقدیم لوح تقدیر از اقدامات استاد بلورچیان تقدیر کردند.

دکتر بلورچیان (متولد ۱۳۱۲ تبریز) دارای مدرک دکتری داروسازی با درجه ممتاز از دانشگاه تبریز و دکتری تخصصی شیمی از دانشگاه بوردو فرانسه است.
وی در سال ۱۹۷۲ موفق به اخذ درجه دکتری دولتی علوم (اتا) با درجه افتخار آمیز از فرانسه شد، در سال ۱۳۴۲ به مرتبه استادیاری، در سال ۱۳۵۰ به مرتبه دانشیاری و در سال ۱۳۶۰ به مرتبه استادی رسید.

یکی از فعالیت‌های استاد بلورچیان بنیان گذاری، تأسیس و راه اندازی پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران بوده است. عضویت پیوسته در فرهنگستان علوم، نشان درجه یک دانش، کسب عنوان استاد نمونه کشور، برگزیده دوره اول همایش چهره‌های ماندگار، نخستین شیمیدان برگزیده انجمن شیمی و مهندسی شیمی ایران و برگزیده ویژه رتبه اول تحقیقات بنیادی سی امین جشنواره بین المللی خوارزمی از سوابق علمی و افتخارات وی به شمار می‌آید.

پروفسور بلورچیان جزو ۱۵ عضو پیوسته اولیه فرهنگستان علوم است که از بدو تأسیس با فرهنگستان همکاری داشته و در این مدت علاوه بر مشارکت مؤثر در برنامه‌های علمی فرهنگستان و ایراد سخنرانی‌های علمی و اجرای طرح‌های پژوهشی، چند دوره ریاست گروه علوم پایه ریاست شاخه شیمی گروه را هم به عهده داشته است. وی همچنین عضو شورای علمی و عضو شورای پژوهشی فرهنگستان علوم و عضو هیأت ممیزه مشترک فرهنگستان‌ها بوده است.
وی از زمان تاسیس تا سال ۱۳۸۶ ریاست این پژوهشگاه را برعهده داشت و دکتر شعبانی از اسفند ۱۴۰۰ رییس پژوهشگاه است.

 

 

يکشنبه ٩ ارديبهشت ١٤٠٣ / شماره : ٥٢٨ /  تعداد نمایش :276